September is sinds jaar en dag de maand waarin de schoolgaande jeugd opnieuw tergend traag richting het vaak zo verfoeide schoolgebouw sloft. Voor studenten die een universitaire of hoge school-studie wat verder van Hotel Mama volgen, impliceert studeren ineens ook het betrekken van een kot of kleine studio.
Het bemeubelen van deze ruimte waar studenten weer talloze maanden zullen slijten – hopelijk zonder een verlengd verblijf tijdens de zomermaanden – gebeurt bij de ene al met meer gevoel voor esthetiek dan bij de andere. Vaak blijkt het dan ook geen gemakkelijke opgave: een kleine ruimte op die manier invullen dat het praktisch, maar vooral ook aangenaam toeven is. En wat is er voor een student meer essentieel dan een goede werkplek?
Omdat echte bureaumeubelen niet zelden toch wel wat plaats innemen (en ze bovendien ook vaak moeilijker de trap zijn op te sleuren), richten we voor jou graag de aandacht op het gebruik van een bureau (of een werkblad zo u wil) dat bevestigd is aan de muur. Dergelijke stukken nemen aanzienlijk minder plaats in in vergelijking met hun losstaande equivalent, en laat ons eerlijk zijn: ze zien er ook heerlijk minimalistisch uit!
Enkele voorbeelden
Dit kleine bureautje is het toonbeeld van de werkplek die gestript is tot z’n essentie: een plank bovenop wat muurbeugels, simple as that! En om de (kleine) ruimte visueel zo groot mogelijk te houden, voorzie je best in een lichte verfbeurt van zowel de werkplek zelf als de muur waaraan het werkblad is bevestigd.
Dit bureautje breidt dan weer de functie van de slaapruimte (tot zover er vaak verschillende ruimtes zijn in een kot!) uit tot meer dan enkel een plek om in te dommelen. Net als het bureautje hierboven is het een praktisch uitgedacht item, dat de vensterbank handig weet te hanteren en verlengen tot bureautje. Al dient het gezegd: alles staat of valt bij deze oplossing met de hoogte van je vensterbank!
Variatie op een thema dan! Ook bij bovenstaande oplossing wordt handig gebruik gemaakt van de vensterbank. Het beeldscherm (of de laptop) prijkt op de vensterbank, terwijl de breden maar niet zo diepe werkplek hier net onder aan de muur wordt bevestigd, en net voldoende ruimte biedt om wat schrijfgerei op te leggen, en eventueel een toetsenbord. Hoewel het resultaat er best wel leuk uitziet, stellen we ons de vraag of het geen zonde is om het aanwezige daglicht deels te blokkeren door een computerscherm of laptop als zonnescherm te gebruiken…
Het concept begrijp je ondertussen: de werkplek zelf neemt niet al te veel plek in, en wordt aan de muur bevestigd. Maar we spreken uit eigen ervaring dat opbergruimte een must is om de werkplek niet te laten verworden tot de ‘Papier & Karton-container’ van het plaatselijke containerpark. Om deze reden kan het aangewezen zijn om boven de werkplek nog een plank aan de muur te hangen, waar je mappen, maar ook bijvoorbeeld kleine decoratieve items op kan uitstallen!
Betrek je een kot met twee? Dan kan het handig zijn om te opteren voor een ‘hoekbureau’. Er gaat heel wat minder vloeroppervlakte verloren dan wanneer je zou gaan voor twee afzonderlijke meubels. De resultaat is licht en fris, er is nog meer dan voldoende ruimte om bureaumateriaal op kwijt te kunnen, en gezien het feit dat je niet vlak naast je huisgenoot komt te zitten, raak je misschien ook minder snel afgeleid door de persoon in kwestie! Zeker het overwegen waard!
Bij het eerste voorbeeld hadden we het al over het feit dat het fris kan ogen om de muur en de werkplek zelf in hetzelfde kleur te verven, en ook bovenstaande situatieschets is een mooi voorbeeld hiervan. De witte stoel accentueert de frisheid van deze setting nog méér, het kleur wordt voorzien door een opvallende poster of kalender, een bloemetje of wat kantoorstuff!
Van bovenstaand ontwerp zijn we echt wel fan, al zal de gemiddelde student hoogstwaarschijnlijk opteren voor een andere invulling van de schappen bij deze dichtklapbare werkplek (dat met een beetje fantasie wel lijkt te zijn geïnspireerd op de gevangenisbedden uit klassieke gangsterfilms). Het voordeel is dat ze nòg minder plek innemen dan de gewone werkbladen die aan de muur zijn bevestigd.
Als laatste zie je een voorbeeld hoe een op het eerste zich vervelende uitsparing in de ruimte handig kan worden ingevuld door een werkplek op maat. Een kleinere plank biedt net voldoende ruimte om wat materiaal op kwijt te kunnen. De kans op afleiding is nihil in deze kleine werk-spie.
(Foto’s: SF Girl by Bay; StyleMutt Home ; Design Sponge; Maklarhuset; A Beautiful Mess; Chic Sprinkles; Yellowtrace; Elle Decoration)