Eens per jaar draaien ongeveer 70 landen de klok een uurtje achteruit, van 3 naar 2, om bij het krieken van de lente de omgekeerde beweging te maken. Dat tweejaarlijks gepruts met de klok dateert al van 1977, toen de hevig woedende oliecrisis tot oplossingen noopte om energie te kunnen besparen.
Volgens weerman Frank Deboosere is de gehele kwestie intussen meer dan achterhaald, Rusland voerde het systeem vorig jaar af, maar tot nader orde blijven wij hier in België met z’n allen twee keer per jaar aan de radertjes draaien.
Voor ons is het winteruur het moment bij uitstek om je opnieuw dichter bij de klok te brengen. Want al te vaak wordt ze overzien, wegens ’te saai’, ’teveel tijdsdruk’, of ‘haar irritant getik’. Zo niet bij dit twaalftal, waar uitstraling en aha-erlebnis hoog aangeschreven staan! Laat je verrassen!
Biegert & Funk – QlockTwo
De superstrakke QlockTwo, een ontwerp van de Duitse designers Marco Biegert & Andreas Funk, is er al sinds 2009. Deze handgemaakte vierkante ‘klok’ verbaasde bij z’n intrede vriend en vijand door de esthetische eenvoud, gecombineerd met de spitsvondigheid om de tijd aan te geven op een andere manier dan we gewoon zijn.
Geen wijzers bij de QlockTwo, noch onpersoonlijke digitale cijfers die gortdroog aangeven dat ‘het tijd is’. Neen, in plaats daarvan een resem uitgelijnde letters, waarbij er elke vijf minuten een andere combinatie oplicht om zo letterlijk de tijd aan te geven: ‘HET IS VIJF OVER HALF TIEN’.
Persoonlijk zijn wij het meest fan van de versie van de Biegert & Funk QlockTwo in het mooie Cortenstaal, al is de prijs hierbij ook navenant…
Puik Art – Clork
Hou je – net zoals wij – ook zo ongelooflijk veel van kurk en z’n warme uitstraling? Perfect, dan is deze Clork van Puik Art wellicht een toppertje voor je.
Clork – een samentrekking tussen ‘clock’ en ‘cork’ – is een prachtig kurken klokje, dat even eenvoudig als oogstrelend is, niet in het minst door de glanzende metalen wijzerplaat. Het klokje meet 19 op 19 cm, en weet zich met deze afmetingen perfect te plaatsen op tal van locaties. Bovenop het nachtkastje, maar ook op het bureau of in de woonkamer misstaat Clork niet.
De Clork is in onbewerkt kurkkleur, maar ook in een zwarte variant. En hoewel ze allebei prachtig zijn, gaat onze voorkeur toch uit naar de ‘Clork naturel’. Maar oordeel vooral zelf!
Zelf Koelman – Ferrolic
Dankzij een sterke fascinatie voor Ferro Fluid, een magnetische vloeistof zeg maar, kwam de Nederlander Zelf Koelman op het idee om de Ferrolic te designen. Het lijkt wel of dat (toch behoorlijke foute) interieuritem uit de jaren ’80, begin jaren ’90, de fameuze lavalamp, gereïncarneerd werd in een hip en bovenal fascinerend designstuk. Wedden dat je niet kan stoppen met staren naar de Ferrolic?
Mondaine – A994 clock
‘Waar is de tijd?‘ Een vraag die je je nooit meer hoeft te stellen met deze mooie wandklok van het Zwitserse merk Mondaine. Dat ingenieur Hans Hilfiker, de oprichter van Mondaine, zich indertijd liet inspireren door de grote stationsklokken, is ook nu nog, ruim 70 jaar na datum, nog steeds merkbaar. Tijdloos design dus, en dat voor een klok! Tikken doet deze Mondaine erg precies aan de hand van het gemonteerde quartz precisie uurwerk.
Diamantini & Domeniconi – Moon
Dat deze Moon Clock van designer Pascal Tarabay voor het Italiaanse merk Diamantini & Domeniconi opvalt, is wel het minste wat je kan zeggen. Het gelakte aluminium frame (al is er ook gewoon een rvs-frame voor de spiegelvariant) werd te lijf gegaan met een lasersnijmachine, om de Moon z’n opvallende vorm te kunnen bieden. Het resultaat is een ‘gatige schijf’ met een diameter van 50 cm, en vooral ook een opvallend identiteit. De Moon komt er in zwart, rood, oranje, blauw, spiegelend, verchroomd 24-karaats goud en brons.
Humans Since 1982 – Clock Clock White
Het concept van Clock Clock White van Humans Since 1982 mag dan misschien eenvoudig ogen, er schuilt wel wat techniek achter het ontwerp. Er zijn immers telkens 6 ‘klokken’ nodig om bij de Clock Clock White één enkel cijfer te vormen. Het gehele uur neemt bijgevolg 24 klokjes in beslag. Iedere minuut verandert er minstens één cijfertje, zodat je steeds bij de tijd bent.
Gingko Electronics – Click Clock
Moet een klok altijd een bombastisch element zijn die prominent aanwezig is? Natuurlijk niet, en dat dachten ook de mensen bij Gingko Electronics.
Deze ‘click clock’ is het resultaat van out of the box-denken, en zal je verleiden om eens vrolijk met de vingers te knippen wanneer het even vierkant draait. Dit strak vormgegeven klokje vertelt je in een vingerknip het uur, welke dag het is en ook de temperatuur.
Je zou het hem niet geven, maar achter z’n stijlvolle houtlook gaat er in dit kubusje ook de nodige technologie. De cijfers lichten op wanneer je alarm afgaat, of wanneer je in de handen klapt of met de vingers knipt. Wanneer de rust is teruggekeerd, dooft de backlight vanzelf opnieuw uit. Dat wil dan ook zeggen dat je geen storend licht krijgt in de slaapkamer wanneer je de Click Clock op je nachtkastje plaatst.
Lexon Design – Titanium
Op zoek naar een coole & ultramoderne clock radio? Stop met zoeken. Lexon stelt je graag deze Titanium wekkerradio voor. De behuizing van dit designitem is opgetrokken uit bamboe, terwijl het frontpaneelrooster gemaakt is van robuust ABS-rubber. Het effect van het contrast tussen deze materialen is fenomenaal.
Het uur kan je gewoon doorheen de industrieel uitziende grill van het paneel aflezen. De lichtsterkte van het display neemt automatisch af wanneer het avond wordt. Hoewel deze hipster op het stroomnet werkt, is er ook batterijencompartiment voorzien waardoor de Titanium clockradio ook bij een stroomuitval perfect blijft werken.
Sejoon Kim – Vague Clock
Met deze Vague Clock wil designer Sejoon Kim de constante tijdsdruk in onze maatschappij aan de kaak stellen (ook letterlijk). Nagenoeg iedereen werkt de klok rond, tegen de tijd, en houdt het uur steeds nauwlettend in de gaten. De klok zet je met andere woorden vaak onder druk.
Zo niet bij deze Vague Clock, waar onder normale toestand niks aan te zien is. Het enige wat je ziet is een soort afgeschuinde schijf. Wanneer jij (in plaats van de klok) echter druk gaat uitoefenen, zie je ineens wijzerplaten tevoorschijn komen die je exact aangeven hoe laat het is.
Alessi – Blow Up klok
Blow Up is voor het Italiaanse designmerk Alessi een noemer waaronder tal van mooie items worden verzameld. Een fruitschaal, een tijdschriftenhouder, een bijzettafeltje, een paraplubak, een wandspiegel en dus ook deze Blow Up-wandklok. De items hebben een hele bijzondere gelijkenis: allen lijken ze tot stand gekomen door ‘mikadogewijs‘ enkele metalen stokjes de lucht in te gooien, waarna de broertjes Campana, de designers van de hele lijn, de tijd lijken te hebben stilgezet. Alhoewel: deze mooie klok tikt met z’n opvallend contrasterende wijzerplaatjes – of beter wijzerstaafjes – steeds vlijtig voort.
Matthias Pugin – Switchital
De Switchital van de Tsjech Matthias Pugin is een uniek stuk, dat gebruik maakt van magnetisme om de tijd aan te geven. Het resultaat is betoverd, en de kans lijkt ons dan ook aanzienlijk dat je in plaats van rustig in te dommelen, nog uren naar het klokje zal liggen staren.
Puik Art – Concreto
Dat het Nederlandse Puik Art houdt van proefondervindelijk designen met diverse materialen, wisten we al aan te tonen met de Clork, het kurken klokje van het merk. Met de Concreto doet designer Daniel Mendez Chavarro dit kunstje voor Puik Art nog eens over, zij het dan met een ontwerp in beton.
Hoewel dit materiaal haast onlosmakelijk lijkt te zijn verbonden aan industriële toepassingen, moeten we toch eerlijk bekennen dat we écht fan zijn van dit materiaal bij designproducten. Denk maar aan lichtarmaturen, maar dus ook klokjes. Deze van Puik Art kan ons dus echt wel bekoren. Het beton is op zo’n gave manier vormgegeven, en verrijkt met wijze wijzerplaatjes, dat het zeker niet zou misstaan in menig interieur. Waar wacht jij nog op?