Maak kennis met Alba, een stralende autodidact

Maak kennis met Alba, een stralende autodidact

Slimme ledlampen lijken ons te overspoelen. Maar hoe slim kan je lampen noemen die de gebruiker zelf nog moet instellen? Dat was de vraag die het Amerikaanse Stack (opgericht door enkele voormalige werknemers van Tesla en Nasa) zich stelde.

Het resultaat is Alba, lampen die aan de hand van sensoren in staat zijn autonoom te ageren in functie van het omgevingslicht of de activiteit in de ruimte waar ze gepositioneerd zijn. Is er niemand aanwezig? Dan gaat de lamp zonder een druk op de knop (of op het scherm) automatisch uit. Komt er voldoende licht door de ramen? Dan drijft Alba de geproduceerd lichtintensiteit terug.

Bovendien streeft de slimme lamp ernaar om een patroon te maken wat de gewoontes van de bewoner betreft. Op die manier kan Alba slim anticiperen op het gebruik. Zo levert de lamp ’s morgens een eerder blauwig, koud licht om bewoners te wekken, terwijl een warmgelige tint een indicatie van Alba is dat bedtijd nadert.

Stack Alba 2

Maar uiteraard, net zoals een kind de tijd nodig heeft te leren, duurt het ook even voor slimme Alba alle patronen onder de knie heeft. Maar geduld loont. De producent meent te kunnen zeggen dat de lamp kan resulteren in een energiebesparing van 60 tot wel 80%.

Net zoals competitor Philips met hue, heeft Stack voor Alba een partnership met Google. Hierdoor kan de verlichting interageren met bijvoorbeeld de Nest-thermostaat.

De Alba starterskit met twee lampen en een Zigbee-hub kost in de Verenigde Staten omgerekend iets minder dan 120 euro.

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook