Nog niet zo heel lang geleden kwam Philips op de proppen met een slimme led-lamp, de ‘hue‘, die je in staat stelt om het licht in je woning te regelen via smartphone of tablet. Zo kan je via een applicatie draadloos de verlichting regelen, maar ook de manier van verlichten personaliseren.
Met de lancering van de hue-lamp legt Philips het initiatief in de handen van de consument, jij dus! Dit product, volledig conform de ‘Internet of Things-stroming’, vraagt geen peperdure domoticasystemen, terwijl ook de instapdrempel om het systeem zelf te configureren blijkt mee te vallen.
De mogelijkheden in gebruik zijn legio, en lijken nog steeds toe te nemen. Waar de eerste, meest logische gebruiksvorm van de lichten het simpelweg regelen van de verlichting is op afstand, wordt al snel duidelijk dat je met een smartphone-app de lampen ook een bepaalde kleurtemperatuur kan laten genereren, bijvoorbeeld gebaseerd op een mooie vakantiefoto.
Met behulp van een timersysteem kan je je dagelijkse routine instellen en op die manier beslissen wanneer het licht in een specifiek zone ingeschakeld moet worden. Een erg handige feature, niet in het minst wanneer je kinderen hebt. Verder kan je aan de hand van Geofencing de verlichting automatisch laten in- of uitschakelen wanneer je smartphone de woning nadert of verlaat.
Ontwikkelaars blijken tuk op het programmeren voor hue. Zo is er de hue Disco, die de woonkamer omtovert tot een discotheek met verlichting die reageert op het ritme van de muziek. Met Ambilight + hue is het bovendien mogelijk een Philips Ambilight te integreren in het hue-netwerk.
Het zou ook mogelijk zijn om zelf slimme acties op te stellen. Ontvang je een email, of detecteert je Netatmo-weerstation regen, dan geeft de verlichting een signaal. Recent nog, begin januari 2015, gaf ook Google aan hun slimme apparatuur (waaronder deze Nest-thermostaat) te laten communiceren met hue. Dit moet het mogelijk maken dat de lampen gaan flitsen wanneer de Nest-rookmelder koolmonoxide- of brandgevaar detecteert.
Goedkoop is Philips hue evenwel niet. Voor een startpakket tel je zo’n 200 euro neer, terwijl de lampen afzonderlijk ongeveer 60 euro kosten.