Flashback naar de ‘space age’ met Saarinen’s Tulip Chair

Flashback naar de ‘space age’ met Saarinen’s Tulip Chair

1. Eero Saarinen: kort levensverhaal
2. Het partnership met Knoll en Eames
3. Het ontstaan van de Tulip familie
4. Star Trek futuristisch

Komaf maken met de rusteloze ruimte

Wat misschien wel het meest opvallende is aan zowel de tafel (én het bijzettafeltje) als de stoel (én het krukje), is het feit dat de meubelstukken slechts steunen op één enkele voet, wat ongezien was in die tijd. Veel generatiegenoten  beperkten zich evenwel tot een vaak schelpvormige zitschaal, die verder in het proces werden voorzien van een doorgaans klassiek onderstel. Saarinen echter beschouwde het in 1953 als z’n missie om de ‘slum of legs‘, de overdaad aan ‘poten’ in de woning en dus ook de chaos in te ruimte te reduceren en zo meer rust te creëren.

Eero Saarinen:

“Always design a thing by considering it in its next larger context – a chair in a room, a room in a house, a house in an environment.”

Na enkele schaalmodellen en een prototype uit glasvezel en klei op ware grootte, kwam hij in 1956 tot ‘The Pedestal Collection’, doorgaans beschreven als de Tulip-familie, die bestaat uit een tafel en bijhorende stoel. De basis van beide stukken, de zogenaamde ’trompetvoet’, is opgetrokken uit aluminium, gecoat met een laagje polyamide (in vooral wit, maar ook zwart of alu). Gezien de techniek zo kort na WO II nog niet zo ver stond om de stoel uit één stuk kunststof te vervaardigen, is de poot afgescheiden van het bovenste deel (zitting of tafelblad) van het meubel.

Hoewel het om een organisch ontwerp ging, frustreerde het de perfectionistische Saarinen dat het ontwerp niet maakbaar bleek in één stuk. Na overleg met de Knoll-designer Don Pettit was snel duidelijk dat een gietaluminium voet noodzakelijk was om de stoel de nodige stabiliteit te geven. Eén vloeiend geheel zat er dus niet in. Tot het einde van z’n leven zou Saarinen vruchteloos op zoek gaan naar een manier of techniek om zijn doel te bereiken: een volledig organisch design, in ieder opzicht…

Saarinen_Tulip-SIZE

De zitting van de stoel is, ‘Eames-gewijs’ geconstrueerd uit glasvezel met een laagje plastic. (Wellicht had ook jij al – bewust of onbewust – de link gelegd naar de DSW van de Eameses.) De kussen in de zitting, die vastzit met klittenband, maakt de stoel af. Qua opties heb je de keuze tussen een ronddraaiende en een vaste variant, en een versie met (‘Model 150’) of zonder armsteunen (‘Model 151’).

Het tafelblad zelf is te verkrijgen in een ronde of ovalen variant in diverse afmetingen, en dit in wit laminaat, in houtkleur alsook verscheidene marmersoorten in mat of glanzende variant.

Initieel geconcipieerd als bijproduct voor een van Saarinens tafelontwerpen deden de Tulip Chairs het zò goed dat ze het succes van de tafel overstijgen. Je zal ze dan ook niet zelden alleen gepresenteerd zien, zonder per sé geflankeerd te moeten worden door de bijhorende Tulip tafel.

Pages: 1 2 3 4

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook