Een klassieker word je niet zomaar. Wat we vandaag als designklassiekers beschouwen, zijn toch telkens meubels die bij hun lancering een grote impact maken. Geen gehypt meubilair of trendgevoelige stukken, maar blijvertjes die zich wonderwel aanpassen aan tijd en omgeving. Ook de Tulip tafel én bijhorende stoelen van Eero Saarinen is zo’n klassieker.
1. Eero Saarinen: kort levensverhaal
2. Het partnership met Knoll en Eames
3. Het ontstaan van de Tulip familie
4. Star Trek futuristisch
Saarinen
Kirkkonummi, Finland 1910. Eero Saarinen wordt geboren, als zoon van de wereldbefaamde architect Eliel Saarinen, en diens tweede vrouw, de al even gerenommeerde textielontwerpster Loja Gesellius. Als Eero 13 jaar is, immigreert de familie naar Michigan, Amerika. Z’n vader is er gastdocent beeldhouwkunst & (meubel)ontwerp aan de Cranbrook Academy of Arts, waar hij onder meer les geeft aan Charles & Ray Eames en Harry Bertoia.
De jonge Eero zou zoveel jaar laten besluiten om voor zijn studies opnieuw de oceaan over te steken. In Parijs loopt hij vanaf 1929 school aan de Académie de la Grande Chaumière, waar hij beeldhouwkunst volgt, maar na twee jaar gaat het toch opnieuw richting de V.S. In Yale volmaakt Saarinen in 1934 zijn opleiding aan de School of Architecture.
Tijdens de woelige oorlogsjaren wordt hij als genaturaliseerd burger ingeschakeld door Uncle Sam. Hij krijgt onder meer de opdracht de illustraties te tekenen voor het ontmantelen van bommen, maar ook aan het ontwerp van de Situation Room in het Witte Huis draagt Saarinen zijn steentje bij.
Opvallend weetje: Na z’n scheiding met zijn eerste vrouw Lilian ‘Lily’ Swann in 1953, hertrouwt Eero een jaar later met de New York Times-kunstcritica Aline Bernstein Louchheim. Het koppel krijgt een zoon die de naam Eames Saarinen krijgt, een hommage aan Charles Eames, met wie Saarinen jarenlang samenwerkte (zie verder).
Een operatie aan een hersentumor betekende in 1961 het veel te vroege einde voor de pas 51-jarige Saarinen. Toch wist hij een onuitwisbare indruk te maken en leeft de betreurde designer tot vandaag door in zijn vele ontwerpen.