Cas Moor: “Sectoroverschrijdende diversiteit is de beste remedie tegen tunnelvisie”

Cas Moor: “Sectoroverschrijdende diversiteit is de beste remedie tegen tunnelvisie”

Cas Moor is een van de nieuwe jonge sterren aan het Belgische designfirmament, met realisaties voor onder andere Per/Use en Wildspirit. Maar meer nog dan enkel een designer, is Cas – Caster Vermoortele in z’n thuisdorp Zwevezele – een realist, die nuchter de voeten op de grond houdt en zichzelf steeds weer opnieuw in vraag stelt. De jonge West-Vlaming valt ook niet in een hokje te duwen, er is geen bepaalde stroming die z’n ontwerpen typeert. “Nog niet’, klinkt het. “Misschien binnen 30 jaar…”

1. De aanloop: het opleidingstraject van de jonge designer
2. Het eerste succes, de eerste ontgoocheling
3. De samenwerking met Lieven Musschoot
4. Het internet als katalysator van koerswijzigingen: open source-ontwerpen
5. Sommige bedrijven maken al 50 jaar hetzelfde!

Opleiding

“Creatief bezig zijn heeft er altijd al ingezeten. Al op heel jonge leeftijd droomde ik ervan om uitvinder te worden.”
Met een stel artistieke ouders (een vader als beeldhouwer, beiden actief in interieurinrichting) en een behoorlijk handige familie, hoeft het niet al te veel verwondering te wekken dat de jonge Cas Moor de creatieve toer op trok. “Al heel vroeg droomde ik ervan om ‘uitvinder‘ te worden. Nochtans werd ik nooit tot iets verplicht, het voelde gewoon altijd al natuurlijk aan om creatief bezig te zijn. Het leek maar een kwestie van tijd voor ook m’n schoolse loopbaan over het creatieve pad zo zou lopen.”

In het laatste jaar van z’n (eerste) bacheloropleiding interieurarchitectuur kreeg Cas de mogelijkheid om een bepaald keuzevak te kiezen. “Interieur als vak, de ene keuzemogelijkheid, kreeg ik reeds in het middelbaar in Sint-Lukas, ter voorbereiding van hogere studies, terwijl ‘meubel & design’, die andere optie, iets meer gevarieerd leek. Gezien de vele verschillende materialen en inlevingen die je er voorgeschoteld krijgt en die je kan gebruiken, leek dit keuzevak me ook iets meer te liggen”, meent Cas. “Ik wou er iets mee doen, maar had nog niet de idee om per sé designer te worden. Bedrijven kennen je nog niet, weten niet welke richting je uitgaat. Vandaar dat ik na deze opleiding opteerde om ook nog de bachelor autonome vormgeving aan het KASK te doorlopen, een opleiding die puur geënt is op het ontwikkelen van een eigen stijl.”

CasMoor-Atelier

“Ik volgde houtbewerking, leerde lassen, werkte met keramiek, puur uit goesting, voor niemand anders dan mezelf.”
Twee jaar lang investeerde Cas in z’n eigen ontwikkeling als designer.
“In die periode besloot ik nieuwe technieken aan te leren en kennis te maken met bepaalde materialen en hun gedragingen. Ik volgde houtbewerking, leerde lassen, werkte met keramiek, eigenlijk puur uit ‘goesting’. Voor niemand anders dan mezelf… Het was een soort van experiment, waar je de vrijheid kreeg om te doen wat je wou, en commerciële eisen nog niet aan de orde waren. De stukken werden meestal ontworpen in osb-platen, hout of beton, en je kreeg de tijd om wat extra aandacht te besteden aan vormgeving.”

Met twee bachelordiploma’s – interieurarchitectuur en multimediale vormgeving – en daarenboven nog eens een masteropleiding autonome vormgeving, mag het sowieso duidelijk zijn dat Cas Moor allerminst onbeslagen het gladde ijs in de designwereld zou betreden.

Pages: 1 2 3 4 5

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook