1. Van metselen en houtbewerking tot Woven
2. Ontwerpen over de grenzen heen
3. Mooie merken die inspireren
4. Ruimte in een ruimte
5. Een blik op de toekomst
Stage
“Ik beschouw mezelf niet als een industrieel ontwerper. Ik ben een maker, en wil simpelweg heel vrij zijn.”Momenteel is de jonge designer op zoek naar een stageplaats. “Eentje die hopelijk ook volgens mijn experimentele manier van ontwerpen werkt. Momenteel voer ik gesprekken met de Nederlandse designer Lex Pott en de Canadese ontwerper Philippe Mallouin, maar mijn opties hou ik nog even open. Beiden startten ze vanuit een experiment, maar er uiteindelijk ook in slagen dit te brengen naar een heel mooi en simpel afgewerkt product.”
“Dat reduceren hoop ik ook nog meer te leren tijdens die stage, want een ontwerp kan al snel te complex worden. Terwijl het toch meestal net eenvoud is die werkt… Ook zoek ik in een stageplek een omgeving die de balans houdt tussen gallery pieces en industriële producten.”
Toekomst
Een puur sang industrieel ontwerper is het designtalent naar eigen zeggen niet. “Zeker niet, ik denk dat ik simpelweg heel vrij wil zijn. En als kind van mijn generatie, met een markt die in sneltempo evolueert van push naar pull, wil ik ook luisteren naar de wensen van de consument, in plaats van hen producten op te dringen zoals vroeger vaak gebeurde.”
Qua perspectieven richt Bram de pijlen op een heel aantal doelen. “Hoewel ik al van veel designsegmenten heb kunnen proeven, zijn er nog zoveel zaken die ik graag eens zou doen. Zo zou ik naast het werk dat gelinkt kan worden naar de ruimte, echt heel graag ook eens een paar schoenen ontwerpen, en ook het creëren van een goede stoel – wat zeker niet eenvoudig is – zou me veel voldoening geven. Maar de kans is er dat ik dan heel abstract op zoek ga naar iets om op te zitten of naar het oppervlak onder je voeten”, reflecteert Bram. “waardoor ik dan uiteindelijk misschien wel met een tapijt kom aanzetten.”
“Antwerpen, Brussel, Stockholm of London zijn plekken waar ik in de toekomst wel zou kunnen gedijen.”Na de stageperiode en het afstuderen (in 2016) hoopt Bram deels of volledig aan de slag te kunnen als freelance ontwerper. Maar of die toekomst ook in België ligt, daar kan het jonge talent nog geen antwoord op bieden. Qua uitvalsbasis wordt het wellicht een stedelijke omgeving.
“In België zijn het Antwerpen of Brussel die me het meest aanspreken. Maar mocht mijn toekomst zich over de langsgrenzen heen verderzetten, hoop ik op culturele hotspots, zoals vooral London, maar ook Scandinavische steden zoals Kopenhagen of Stockholm.”
Wie de ontwerpen van Bram zelf wil ontdekken, kan zeker ook een kijkje nemen op de website van deze beloftevolle Belgische designer!