1. Van metselen en houtbewerking tot Woven
2. Ontwerpen over de grenzen heen
3. Mooie merken die inspireren
4. Ruimte in een ruimte
5. Een blik op de toekomst
Ruimte in een ruimte
“Alles wat ik ook doe, en wat ook past in het Public Private Department aan de Designacademy, is gericht op het ontdekken van een product of een ruimte in de ruimte, met vooral de nadruk op de creatie van een atmosfeer.”
“Alles wat ik doe, is gericht op de ontdekking van een product of een ruimte in de ruimte.”“Voor de jongste uitgave van de Dutch Design Week creëerde ik een installatie, Layers, waarbij ik mensen probeerde te doen verdwalen op een zo klein mogelijke oppervlakte. Door het gebruik van transparante luchtkolommen en lichtbundels raakte je op een ruimte van 3 op 3 meter ietwat gedesoriënteerd. Een ruimte in de ruimte dus.”
Fascinatie voor materialen of structuren
“Hout, met de warme uitstraling en de prachtige lijntekeningen, is en blijft een van mijn favoriete materialen om mee aan de slag te gaan.”“Inspiratie haal ik uit m’n eigen leven en omgeving. De ruimte waar ik zit in Sectie C deel ik met vijf andere mensen, en het is onvermijdelijk dat je elkaar op de een of andere manier ook inspireert. Ligt er een bepaald materiaal op iemand zijn bureau, ben je al snel geprikkeld om dit van dichterbij te bekijken. Sowieso is en blijft hout, met z’n warme uitstraling en de prachtige lijntekeningen naargelang het houttype, een van mijn voorkeursmaterialen.”
“Ook het ‘hacken’ van bestaande technieken is verhelderend. Vorig jaar bestudeerde ik de wijdverbreide techniek van het tuften of vilten van wol. Als resultaat van deze studie, besloot ik dit gevilte wol te gebruiken als een ijzersterk maar ook zacht verbindingsmiddel bij slingers. Deze kon je gebruiken om een ruimte op delen, maar je kon er evengoed op gaan zitten als op een schommel. Een verrassend effect met andere woorden…”
“Naast het hacken van materialen en technieken, is ook het spelen met schaalgroottes echt een van mijn stokpaardjes.”“Een andere manier van ontwerpen ontstaat vanuit een fascinatie voor structuren. Een maand terug ging ik naar de haven van Zeebrugge, en ik werd er overdonderd door de structuren en de manier van bouwen. De max! Dat zijn de dingen waar ik zaken probeer uit te halen, om deze vervolgens te vertalen naar een ‘iets meer menselijke schaal’. Spelen met schaalgroottes is dan ook een van mijn stokpaardjes.”
Dromerig, experimenteel storytelling
“Hoe ik mijn eigen stijl zou omschrijven? Oei oei…”, klinkt het aarzelend. “Ik denk dat ik misschien iets dromerig ben, ‘storytelling’ zeg maar. Ook experimenteel vanuit eigen fascinaties. Een goed voorbeeld hiervan is het spiegeltje Endless uit 2014, waarmee je in een soort van eindeloze toekomst kan kijken. De idee was om een soort ’tunnelvisie’ te scheppen waarmee je al dromend jezelf in je toekomst kan plaatsen.”
Of het prototype ook een commerciële toekomst tegemoet zal gaan, valt nog even af te wachten. “Zelf zie ik zeker kansen voor de Endless”, klinkt het ambitieus. “Bij een spiegelfabrikant, of , waarom ook niet bij een fabrikant van designverlichting.”
Gezien het opleidingstraject van Bram dit jaar ook het ‘Kompas’ (een college zeg maar) Market omvat (waarbij de commerciële vaardigheden van de studenten op de proef worden gesteld, door hen een ontwerp te laten produceren en vermarkten), hoopt het talent de Endless als ontwerp hiervoor in te kunnen schakelen.
“Binnenkort neem ik hiervoor contact op met enkele fabrikanten”, klinkt het vastberaden. “Fingers crossed!”