Jaswig. Vreemde naam voor een concept dat er naar ons bescheiden mening al veel langer had moeten zijn. Want, eerlijk, brengen we niet een (tè) groot deel van ons leven zittend door? Het begint al van op de schoolbanken. Onder het credo ‘zitten & zwijgen’ volgden we braafjes wat de leerkracht ons allemaal te vertellen had. Eens thuis was het tijd voor huiswerk. Hoe we dat deden? Juist! Zittend! En hadden we nadien nog wat tijd over, mochten we misschien wel nog eventjes naar de beeldbuis staren. Opnieuw zittend. Zucht…
Het hoeft niet te verbazen dat de rugklachten bij de volwassen bevolking anno 2015 de pan uit swingen. Waarop we met z’n allen te rade gaan bij de plaatselijke apotheker of kinesitherapeut om het euvel te verhelpen.
Maar zou het niet beter zijn het probleem bij de wortel aan te pakken? Dat dachten ook de mensen achter Jaswig. Het resultaat van hun denkwerk is een houten lessenaar die in de hoogte valt aan te passen.
Ervaringsdeskundigen delen dat het wel wat gewenning vergt om staand te werken aan Jaswig, maar men nadien de vruchten plukt. ‘Het voelt natuurlijker om rechtstaand te werken en bovendien reduceert het op termijn ook de pijn aan rug en hals’, klinkt het.
De bedenkers van Jaswig zien zeker een rol weggelegd voor deze lessenaar in ons onderwijssysteem, maar ook thuis is vast en zeker een plek voor dit mooie bureau. Kinderen worden meer geprikkeld om te bewegen, en slagen er bovendien ook in om zich langer te concentreren. Jaswig is, met andere woorden, perfect complementair met onze high-tech manier van leven, waar bewegen enkel nog lijkt te worden gestimuleerd door smartphone applicaties. Laat ons met z’n allen het goede voorbeeld tonen aan de volwassenen van morgen!