Hoewel velen het nog niet zal opgevallen zijn, wordt ook verlichting steeds slimmer. Van de grootste namen was het Philips die als eerste de mogelijkheid tot personaliseren in de handen van de eindverbruiker legde. Getuige hiervan de hue-lampen. En sindsdien ging het hard voor slimme verlichting…
Personaliseren van verlichting is in opmars
Aanpassen aan de eigen wensen via applicaties is dus hot, maar zelfs een eerder eenvoudig product zoals een ‘peertje’ kan anno 2015 voor meer dan enkel verlichten. Zo had Mipow met Playbulb al een heuse ‘loeilamp’, een peertje dat zowel licht als geluid produceert. Ook Sony presenteerde met de Symphonic Light onlangs overigens een gelijkaardige lamp. Maar het gaat nog verder… Het Chinese Sengled, fabrikant van high-tech ledproducten én sinds enige tijd ook sponsor van voetbalclub Ajax Amsterdam, illustreert met haar portfolio dat het kleinood perfect ook enkele technologische hoogstandjes kan huisvesten. En zo zijn er nog enkele aanbieders van dergelijke producten. En het worden er bovendien steeds meer…
Zelf instellen noodzakelijk?
Smart home, slimme verlichting… Hoewel, slim? Moet je dan niet alles zelf gaan instellen? Klopt, maar dat het ook anders kan bewijst Stack, met de autodidactische Alba, een autonome lamp die leert van z’n baasje!
Beperkingen
Tijdens het rondstruinen via diverse kanalen wordt al snel duidelijk dat wat de fittings betreft, slimme lampen vooralsnog beperkt lijken te blijven tot E27- of soms ook E14-lampvoeten. Bij wie de woning bijna integraal voorzien is van andere fittings, zal ofwel geduld moeten uitoefenen tot de types wel beschikbaar worden, ofwel de nodige aanpassingswerken moeten doen.
In vergelijking met de klassieke – intussen (verplicht) naar de achtergrond verdwenen – gloeilamp en ook de spaarlamp, is zelf een ‘gewone’ ledlamp nog duur. Maar de prijs voor ledverlichting zakt, en dat komt de populariteit van het type ten goede. Zo bleek uit de Belgische jaarcijfers voor 2014 van marktonderzoeksbureau GfK.
Helaas is de kostprijs van de slimme variant op dit moment meestal een veelvoud van z’n minder intelligent variant. Wie een zekere mate van automatisatie in de woning nastreeft, gekoppeld aan de persoonlijke toets die deze slimme led-lampen je bieden, zal zich misschien wel bereid tonen deze meerkost neer te tellen.
Keer terug naar de hoofdpagina van dit dossier – Lees verder: Deel 4: Schakelaars & stopcontacten