1. Terug in de tijd voor de ultieme Koningsstoel
2. Ook vandaag nog steeds een stijlicoon
3. Kenmerken
4. De interpretaties die uit het origineel voortvloeiden
Inspiratiebron voor…
Sinds 1953 is het patent voor de productie van dit statussymbool in handen van het Amerikaanse bedrijf Knoll, al spreekt het voor zich dat, gezien het succes dat het ontwerp door de jaren heen binnenrijfde, de Barcelona zetel nog steeds een populaire bron van inspiratie, en soms ook twisten is.
B Bench
Designer Konstantin Grcic had naar eigen zeggen als student in de late jaren ’80 al een grote interesse in het ontwerp van de Barcelona Chair. Met de B Bench wou hij voor het Spaanse merk BD Barcelona maar al te graag refereren naar het oorspronkelijke ontwerp, wat ook lukte met verve.
Het resultaat uit 2013 is modulair op te bouwen, van enkele stoel tot heuse zitbank van wel 6 meter lang, al dan niet voorzien van armsteunen. Het authentieke ontwerp komt vooral terug in de gekruiste pootjes van het ontwerp uit 1929.
Barceloneta
Het Italiaanse merk Serralunga bracht in 2010 de Barceloneta uit, een loungestoel van ontwerpster Raffaella Mangiarotti. Misschien nog meer dan B Bench zie je bij deze stoel de reflectie naar de Barcelona Chair van Mies van der Rohe.
Het meest opvallende herkenningspunt is opnieuw het onderstel: net zoals bij de Bench B is de Barceloneta voorzien van gekruiste pootjes.
Bombala
Ook de Bombala-lijn van de Australische designer Ross Didier is geïnspireerd op de Barcelona-loungezetel. Integenstelling tot de ontwerpen van B Bench en Barceloneta zijn het bij de Bombala-loungezetel niet zozeer de pootjes die refereren naar het icoon, maar veeleer de bekleding.
Het design staat sowieso al wat verder af van het originele ontwerp, maar zoveel fantasie is er nu ook weer niet nodig om de link te leggen!
Het beeldmateriaal in dit artikel is afkomstig van Knoll International, fabrikant van de iconische Barcelona Chair.
Bekijk hier ook enkele andere designklassiekers!