1. International Competition for the Design of Low-Cost Furniture
2. Van metaal naar glasvezel
3. Europese licentie
4. Kenmerken van de originele stoel en de herinterpretaties die eruit voortvloeiden
Europese licentiehouders
Vanaf 1957 besloot Herman Miller de pijlen op andere markten te richten, en kwamen er ook enkele Europese licentiehouders bij: het Duits-Zwitserse Vitra, het Italiaanse ICF en het Britse Hille International.
In België zou men sowieso nog moeten wachten tot in 1961: toen kwam er met Simonis aan de Chaussée de Charleroi een eerste Belgisch verkooppunt van de Eames-meubelen.
In januari 1986 besloot de Herman Miller Company de overeenkomst met de laatste twee licentiehouders te beëindigen. Twee jaar eerder werd ook de samenwerking tussen Vitra en Herman Miller met wederzijdse instemming beëindigd. De rechten voor de productie van de Eames-stoelen voor Europa en het Midden-Oosten bleven echter exclusief in handen van de Duits-Zwitserse firma.
Ray Eames:“The details are not the details. They make the product. The connections, the connections, the connections.”
Opvallend: gezien Herman Miller Company aanvankelijk onderdelen voor de productie aan de Europese licentiehouders leverde, is het perfect mogelijk dat de vroege Eames-assemblages van Vitra of ICF langs de onderzijde van de zitschaal voorzien zijn van het Herman Miller-logo, waardoor je verkeerdelijk zou kunnen aannemen dat de stoel gemaakt is in de Verenigde Staten. Dit terwijl het net de originele ‘made in the US’-stoelen uit de periode 1946 tot 1970 zijn waar er op veilingen het hoogst op wordt geboden, al hoeven ook de vroege Vitra-stoelen niet onder te doen. Laat ons zeggen dat de prijs afhankelijk van het model op vandaag gauw kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Als je dus een model van de stoel ziet dat slechts enkele tientallen euro’s kost, dan is de kans groot dat het om een namaakversie gaat. En laat ons eerlijk zijn, het origineel is toch altijd beter, niet?
Productie stilgelegd en heropgestart
Toen in de jaren ’80 her & der vragen rezen omtrent de impact van glasvezel op het milieu (zowel in productie als in recyclage), besloot de Herman Miller Company in 1989 de productie van de iconische glasvezelversterkte plastic stoel stop te zetten. Ook Vitra staakte in 1993 de productie vanuit milieuoverwegingen.
De revival kwam er rond de eeuwwisseling, toen de Herman Miller Company de productie opnieuw aanvatte, zij het dan nu met een zitting uit het recycleerbare polypropyleen.
In 2013 maakte de Herman Miller Company bekend, naast de polypropyleen versie, ook de iconische stoel uit glasvezel opnieuw in productie te zullen brengen. Zij het dan een milieuvriendelijkere variant.